Previous Next

Függetlenül attól, hogy a ló a jövőben milyen szakágban fog versenyezni, vagy esetleg egy hobbilovasnak lesz a szabadidőpartnere, az alapkiképzés ugyanaz. Ezért az oktatásaimon nemcsak a western, hanem más lovas sportágakat űző lovasok is gyakran vesznek részt. Egy díjlótól vagy ugrólótól és lovasától is elvárom azt, hogy a ló hátáról ki tudják nyitni a kaput, a rudak fölött tudjanak oldalazni, a hordókat meg tudják kerülni, a lószállítóra rakodás megtorpanás nélkül menjen..., ugyanakkor a westernlovasoknak is tudniuk kell legalább egy hordót ugratni, de az ügyesebbeknek akár egy asztalt is westernnyeregben vagy akár nyereg nélkül is.

Previous Next

Az ember és ló viszonyában a legfontosabbnak tartom a kapcsolat minőségét. Mivel ragadozó kontra menekülőállatról van szó, ezért első dolgunk a bizalom elnyerése, majd a tisztelet kivívása és a kommunikáció, azaz a közös nyelv kialakítása. E hármas nélkül sem a hobbilovas nem tudja szabadidejét biztonságosan, élvezettel eltölteni lovával, sem a versenyző nem tud kimagasló sikereket elérni. Ezért a képzési programom középpontjában a kapcsolat fejlesztése áll, ami elsősorban a földről történik. Az oktatási formától függetlenül a lovasoknak párhuzamosan tanítom a földi munkát és a lovaglást. Ez utóbbit úgy oktatom, hogy a lovas ne csak a kezével és lábával, hanem az egész testével befolyásolja a lovat.

Ennek köszönhetően a ló együttműködik a földről száron és szabadon, valamint nyeregből szár nélkül és száron, összeszedetten, kényszer és félelem nélkül, 100% bizalommal. A ló és lovas képzése is kötőféken kezdődik el, zablát csak abban az esetben használunk, ha már a lovasnak megvan a független ülése, és a ló nem megy a szár ellen (ha valamit kérünk tőle, nem feszül meg a szár).

A korrekt lovaglás nemcsak a lótól kívánja meg a megfelelő emocionális, mentális és fizikai felkészülést, hanem a lovastól is. A képzési rendszeremben ezért szerepelnek olyan ló nélküli gyakorlatok, amitől a lovasok magabiztosabbá, bátrabbá válnak, jobb egyensúllyal és időzítéssel rendelkeznek, finomabb lesz a kezük... Tehát fejlődnek mentálisan, emocionálisan és fizikailag is.

Csoportos

A képzés négynapos ciklusokból álló sorozat. Az alapszinten (az első négy nap) cél az ember és ló partnerviszonyának a kialakítása. Bizalom, tekintély, figyelem és kommunikáció. Ezek megszerzése a földről az első két nap fő témája.
A második két napon a földről már jól működő kommunikációt átültetjük a nyeregbe, ahol a cél az, hogy a szár használata nélkül tudjunk a lovunkkal kommunikálni, így a ló partnerként és ne menekülőállatként fogadja a jeleinket. A kurzuson való részvételhez minimális lovaglási tudás szükséges (a lovasnak legyen mindhárom jármódban ülésbiztonsága). Az alapkurzust követően 1-2 hónap egyéni gyakorlásra van szükség.

A haladó szint (4 x 4 napos kurzusokra bontva) fő célja:

  • a lendület fejlesztése,
  • a pozitív reflex kialakítása: a ló gondolkodás nélkül reagáljon kéréseinkre,
  • a ló és lovas közötti harmónia fejlesztése,
  • földről történő munka szabadon, vezetőszár nélkül, lovaglás kantár és kötőfék nélkül.
  • A haladó szint teljesítése 6–18 hónap alatt lehetséges, ez egyéni gyakorlás, szorgalom és tehetség függvénye.
  • Az oktatás naponta 8.00–18.00 h-ig tart, közben 12.00–14.00-ig ebédidő.

Részvétel

A tanfolyamon résztvevőknek célszerű saját lovukat elhozni az oktatásra, de ha valakinek ez nehézségekbe ütközik, a helyszínen tud bérelni lovat, mellyel együtt tanulhatja meg a horseman-né válás első lépéseit.

Akinek nincs saját lova (kezdők), azoknak a lóval való kommunikáció megtanulását képzett lovakon ajánlom, melyet leginkább az Eldobogó Ranchen történő oktatáson tudok biztosítani (20.000 Ft/4 nap). A csoportos oktatásokon kerülni kell a fiatal (nyers) lovakat, a csődöröket, valamint az elrontott lovakat.

Négynapos kurzus ára 100.000 Ft. Lehetőség van ló nélkül, nézőként részt venni az oktatásokon, melynek napi díja 10.000 Ft.

A részvételi szándékát a lhonlap legfelső menüsorában található "foglalás most" gombra kattintva regisztráció után a naptárban kiválasztott  esemény nagyítójára kattintva jelzi.  A jelentkezés akkor válik valóssá, ha az oktatási díjat a jelentkező a tanfolyam időpontja előtt legalább két héttel befizette. A jelentkezők számától függően a szervező az oktatást lemondhatja 14 nappal a kitűzött időpont előtt, ebben az esetben a befizetett tanfolyami díjakat saját költségére visszautalja.

Amennyiben a jelentkező 7–14 nappal az oktatás előtt visszalép, a befizetett összeg 70%-át, 3–6 nap között 50%-át kapja vissza. Három napon belüli lemondás esetén nem jár visszatérítés. Ezért is kérjük a mielőbbi értesítést, ha valaki nem tud az oktatáson részt venni.

 Egyéni oktatás

Az egyéni oktatáson a négynapos kurzusokon kívüli oktatásokat értem. Azoknak ajánlom, akik Felsőörs környékén laknak vagy nyaralnak, és rendszeresen tudnak az előre megbeszélt kétórás oktatásokon részt venni. A foglalkozások ugyanúgy két részből állnak, mint a csoportos kurzusok. Az oktatás első felében a földről való foglalkozást tanulja a lovas, a második felében lovagol.

A lovasoktatás hangsúlya a független ülésen és a szár nélküli kommunikáció megtanulására helyeződik a kezdetben, majd különböző sportbéli alkalmazáson kersztül gyakorolja be a lovas a testbeszéd helyes alkalmazását.

Óraadás

Egyéniben és duóban. Foglalás és az ár a foglalási rendszerben (foglalás most gombra kattintva).

A bérletek árát, lásd foglalási rendszerben (foglalás most gombra kattintva), ahol meg is vásárolhatod!

.