Gyakran ismételt kérdések

Kérdések és válaszok

"A magyar Parelli"

Szia Zoli!
Ugye Te vagy az a "magyar Parelli" akinek az utazás kiállításon láthattam a bemutatóját? Ha igen, le a kalappal előtted, tátott szájjal bámultam!!!!!!! :-)))))
A hátralépést megcsinálja, nem mindig egyenes mentén. A nyak hajlítást így konkrétan nem próbáltam ( igaz fektetésnél be kell hogy vegyem a fejét, azt könnyedén és gyorsan megtanulta). Jobbra húzom be a fejét, balra dől el, másik irányba még nem próbáltam.
Ma dolgozom, de holnap kipróbálom a hajlításokat. Az lehet a gond, hogy nem eléggé hajlítható? Van erre megoldás? Meg tudom ezt neki tanítani?
Ne haragudj, hogy levelemmel zavartalak és feltartalak a munkában. De tényleg nem tudom hogy kezdjek a problémám megoldásához. Segítséged előre is köszönöm.
Üdv.: B. Edit

Az első levelében Edit arra panaszkodott, hogy nincs a lova felett kontrol, nem tudja megállítani. Egyre keményebb zablákat használ, de nem használ. Fenti, második levelére az alábbi választ adtam:

Kedves Edit!
A problémádra nem a zabla a megoldás! Minél durvább zablát használsz annál nagyobb fájdalmat okozol, annál jobban fog menekülni.
Hogy megy a lovad hátra? Megtudod-e hajlítani a nyakát könnyedén kb. 180 fokot álló helyben, lépésben és ügetésben?

Nem bírok a lovammal

Tisztelt Lovas Élet!
Segítségüket szeretném kérni, mert nem bírok a lovammal. Sajnos nem akar elfogadni, pedig áprilisban lesz egy éve, hogy itt van nálam. Ő egy Angol telivér, március 21-én lesz 7 éves, herélt, jegytelen, nyereghelyen sütött, Munaadee apaságú, gyönyörű paci. Én 16 éves vagyok és még csak most tanulok lovagolni. Tudom, hogy nem ilyen lovat kellett volna vennem, de nem tudtam neki ellenállni.
Ceglédről hoztuk és ott nem így viselkedett. Nyugodt, kedves, jó indulatú lónak mutatkozott. Egyfolytában csipked, harap és már meg is akart rúgni kétszer. Volt, hogy beszorított a sarokba, nem érdekli, hogy hozzá beszélek, hogy ott vagyok. Semmi! Egyszerűen nem lehet megsimogatni, mert rögtön hátracsapja a füleit, sunyít és harap. Segítsenek, mert már nem tudom, hogy mit tehetnék. Kétségbe vagyok esve. A szüleim el akarják adni, de Én nagyon sajnálnám, mert gyönyörű állat és a szívemhez nőtt. Azért lassan egy éve lesz itt. Őt díjlovaglásra használták és Én is ezt a sportot szeretném űzni. Arra pedíg Ő a tökéletes. Vele szeretnék egyszer versenyen megjelenni. Megmutatni, hogy milyen gyönyörű lovam van.
Kérem adjanak valamilyen tanácsot, még mit próbáljak meg. Ja és a pacit sajnos nem itthon tartjuk, hanem kint egy fatelepen, tehát nincs vele napi kapcsolatom. Gondolom ez sokat számít, de a szüleimmel nem tudom megértetni, hogy ennek így nincs értelme, hogy ott van kint a ló. Gondolom máshogy viselkedne,ha minden napi kapcsolatban lennénk. Vagy nem? Írjanak vissza minél hamarabb! Kérem!
Küldök egy képet róla, hogy lássák mennyire gyönyörű.
Köszönöm!
Tisztelettel: Barics Kinga

Szia!
Nincs egyedül a telepen. Van még ott két ló. Ők is heréltek, Magyar félvér és Noniusz lovak. Baranya megyében lakom Vajszlón. Pécstől 40 km-re. A ló mindig a telepen van. Ahogy beérünk Vajszlóra rögtön ott van a telep. Lovagolni eddig Kökénypusztára jártam, de most ott megszűnik a lovasoktatás. Szerintem Üszögpusztára fogok járni. Az az igazság, hogy nincs túl sok lovarda erre felé. Sajnos! Tehát nincs túl sok választásom. Ami lovarda van, és jó is az vagy messze van, vagy drága. A Spring hirdetését már négyszer feltettem a lovasok.hu-ra, de mindig Pest környékéről telefonáltak, és onnan nem jönnek le megnézni. Rendben szólok, ha már tuti, hogy eladom. :-) Úgy vagyok vele, hogy nem nagyon akarom eladni, csak ha nagyon muszáj, mert a környéken nincs még egy ilyen gyönyörű ló, és attól függetlenül, hogy így viselkedik velem és utál, Én még szeretem Őt, mert az enyém, és nem szívesen válnék meg tőle. Hogy érjem el, hogy Én legyek a főnök kettőnk közül? Mit javasolsz? Adjam el vagy még próbáljak ki valamit, hogy elfogadjon? Szerinted van értelme? Egyébként az unokatesója az Attila szokta havonta-kéthavonta lovagolni mikor ráér, mert Ő már kb. 9 éve lovagol. Tudom, hogy az egy Angol telivérnek kevés mozgás, de nem tudok mit tenni, addig amíg nem tudok lovagolni. A Spring mikor meglátja az Attilát olyan, mint egy kisangyal. Nincs egy rossz mozdulata se. Szóval ezt nem értem. Az Atival azért ilyen, mert tud lovagolni, és érzi a ló, hogy az Ati a főnök? Adj valami tanácsot légyszike!
Köszi!
Szia: Kinga

Kedves Kinga!
Ne add el a lovat, kár lenne érte. Ha változtatni akarsz a helyzeten, akkor először neked kell változnod. Ez nagyon nehéz dolog, ezért nem megyek bele egy levelezős oktatásba, mert ha melletted állnék amikor a loval foglalkozol, akkor se lenne könnyű feladat.
Tudsz-e ügetni és galoppozni? Mióta lovagolsz?
A Lovasélet Iskolában kellene folytatni a lovaglás tanulást, mert úgy megtudnád tanulni a lóval való kommunikációt.
Az oktatás részleteiről a www.lovaselet.info oldalon találsz több információt. Ami nincs fent az az, hogy a diákok kedvezményként megkapják a felszerelést ingyen.
Írjál, ha van kérdésed!
Üdvözlettel: Csontó Zoltán

Kedves Kinga!
A Lovasélet Iskolába egy évbe kétszer kellene eljönnöd, de akkor 4-4 napra. Négy nap alatt megtanulod azokat a gyakorlatokat, amelyeket otthon már egyedül is tudsz gyakorolni és így folyamatosan fejlődni. De ha ez nem megoldható, akkor ajánlok egy másik lehetőséget a közeledben: keresd Szabó Zoltánt a címe 7682 Bükkösd, Szentdomján u. 2. A telefonszámát egyenlőre nem tudom, de lehet, hogy hamarosan fel fog hívni és akkor az is meg lesz. Az is lehet, hogy arra felétek is fogok oktatást tartani, ha igény merül fel rá, de az egyenlőre bizonytalan. Addig is próbáld megkeresni Szabó Zolit.
A lovaglást semmiképpen ne add fel, mert képes vagy rá, hogy megtanuld a lovadat kezelni!
Üdvözlettel: Csontó Zoltán

Kedves Zoltán!
Nem tudom emlékszel-e rám. Én kértem tőled segítséget a lovammal Springel kapcsolatban és azt javasoltad ne adjam el, mert szerinted tudnék vele bánni. Meg még sok tanácsot adtál. Képzeld akit javasoltál Bükkösdön Szabó Zoltánt Őt ismeri a családom egyik barátja és most hozzá járunk lovagolni. Első alkalommal vasárnap voltunk, de nagyon jó volt. Nagyon tetszett mindenkinek, mert többen mentünk. Nagyon kedvesek. A Springel most az a helyzet, hogy van egy jelentkező rá és azt mondta Anyu meg Apu, hogy próbáljuk meg nekik eladni és ha Ők sem veszik meg akkor itt marad és hazahozzuk. Most a héten jönnek le megnézni Szombathelyről. Még nem tudom pontosan melyik nap. De talán 16 - 17-én. Szerinted rosszul teszem, hogy eladom? Na csak ezt szerettem volna elújságolni, hogy milyen véletlenek vannak, hogy pont ismeri az egyik ismerősöm Őt akit Te javasoltál. Mit tudna segíteni a Springel kapcsolatban? Mit lehet tenni vele, hogy elfgadjon?
Írj, hogy mit gondolsz. Köszönöm! :)
Üdvözlettel: B. Kinga

Kedves Kinga!
Szabó Zolinak elmondtad, hogy mi a problémád Springgel? Szerintem ő meg tudja mutatni, hogy mit kellene tenned. Ha azért adjátok el a lovat, mert nem fogad téged el, akkor nem szabad eladni, mert mint írtam ezen lehet segíteni. Egy szép és egészséges lovat nehezen találtok majd helyette.
Üdv.: Csontó Zoltán

Kedves Zoltán!
Igen felmerült a téma, hogy van egy Angol telivérem és nem akar elfogadni, csipked, stb..., de nem mondott rá semmit. Igaz nem kérdeztem, meg nem úgy merült fel a téma, csak beszéltük, hogy mikor tudnánk menni lovagolni és Én mondtam, hogy még nem tudom, mert jönnek megnézni a lovam és akkor kérdezte, hogy milyen lovam van és miért akarom eladni, de nem mondott rá semmit. Azt mondta, hogy ha szeretnék majd másik lovat, akkor Ő nagyon szívesen segít, eljön velem, megnézi, hogy nekem való-e vagy sem, hogy ne járjak még egyszer így.
Az a baj, hogy Én a Springtől tartok, mióta felém rúgott és beszorított a sarokba és Ő ezt megérzi és kihasználja. Ezen nem biztos, hogy tud segíteni bárki is. Csak Én. Sosem tudom, hogy mit akar, mi jár a fejében, rosszból csipked vagy sem, mit akar éppen csinálni? Mit csináljak? Úgy érzem, hogy meg fogják venni a Springet. De szerinted tényleg bírnék vele? Mit lehet tenni, hogy megváltozzon? Mit mondjak a Szabó Zoltánnak? Miben tudna nekünk segíteni?
Írj köszönöm!
Üdvözlettel: Barics Kinga

Kedves Kinga!
Persze, hogy bírnál Springgel, csak meg kell tanulnod dominánsként viselkedni. Az hogy kirúg rád a ló természetes jelenség mindaddig amíg megy a küzdelem a vezető pozícióért. Ha kicserélitek a lovat könnyen előfordul, hogy ugyan ez lesz az eredmény. Azaz ha te nem tudsz a lovad vezetője lenni, akkor ő akar azzá válni. Mert a lovak vezetésre született lények! Minden nap meg kell küzdeniük a vezető pozícióért. Tehát tudnod kell vezetőként viselkedned, ahhoz, hogy a lovad elfogadjon és felnézzen rád.
Kaposmérőn fogok oktatni a tavasszal Kassai Lajos birtokán. Holnap már az időpontot is meg tudom mondani.
A lovad nem egy fenevad, csak lóként viselkedik!
Szabó Zolinál szerezd meg az ülésbiztonságot, én meg töröm a fejem, hogyan tudnék hamarabb segíteni.
Írd meg nekem hogy hol van a ló pontosan, milyenek a körülmények! Mekkora karámban van, van-e társasága?
Megpróbálom úgy szervezni a dolgot, hogy kb. két hét múlva tudjunk neked segíteni.
Üdv.: Csontó Zoltán

Kedves Zoltán!
Csak attól félek, hogy Ők most megveszik. :((( Nem tudom, hogy mit tegyek, mert Én úgy érzem, hogy tudnál nekem segíteni, de a szüleim ÁÁÁ. Elegem van. Annyira tehetetlennek érzem magam. Mennyi idő alatt lehet megtanulni, hogy Én legyek a domináns. Fog az így menni, hogy nem tudok lovagolni? Spring egyedül van egy karámban. Lovakkal nem tudom, hogy jön ki. De ha így ahogy emberekkel...! :) van ott kint még két herélt, de Ők külön karámban, mert nem nagyon szívelik egymást Ők hárman. Spring Vajszlón van egy fatelepen, mivel itthon nincs elég helyünk egy telivérhez. Ha minden nap menne, akkor lehetne itthon, mert arra elég az udvarunk, de így, hogy havonta 1x van kivíve, így nem bírná itt. Fogom tudni lovagolni, ha eltanulom a dominanciát vagy akkor sem fog menni? Tudok majd rajta lovagolni tanulni? Nem függ össze a dominancia és a lovas tudás? A fatelep miatt a gépeket nagyon megszokta, de terepen ijedős, mert Őt csak fedeles lovardában lovagolták. tehát mindent szinte nálunk tanult meg. A víztől még mindig fél. Sajnos! Mit csináljak ha meg akarják venni? Anyut és Aput is meg kéne győzni, hogy ne adjuk el. Vagy nem is tudom. Nem hisznek abban, hogy a Spring megváltozhat. De Én tudom, hogy segítséggel sikerülhet. És ha már úgy sem menne, akkor tudnám, hogy Ő nem nekem való és el tudnám határozni, hogy eladom, de így, hogy nem próbálom ki, hogy milyen lenne ha valaki segítene, így nem megy ez az egész. itt van a lovam egy éve és még nem ültem rá. Kész röhej. És Anyuék nem értik meg ezt az egészet. Tényleg fogalmam sincs, hogy mi lenne a helyes döntés. meg kéne győzni őket arról, hogy itt tényleg csak ez a baj.
Na szia! Írj!
Kinga!

Kedves Kinga!
A lovaglás és a dominancia nem függ össze. Gondolj arra, hogy a lovak sem tudnak lovagolni, de tudnak dominánsan viselkedni. Springgel az lehet a baj, hogy egyedül van. A lovak társas állatok. Kis létszámban párosan kell tartani őket, mert a kialakulnak a páros kapcsolatok. Ezért ha a két herélttel összetennétek őket, akkor mind a kettő űzné Springet, ő meg küzdene azért, hogy valamelyiket megszerezze havernak és ezért hajtaná a másikat. Ha ló magányos, nem tud érintkezni másik lóval, akkor az emberrel próbálja meg azt eljátszani mint a mit egy fajta társával. Csipkelődik, harapdál, hogy dominanciáját kifejezze esetleg kirúg... Tehát teljesen természetesen viselkedik a lovad. Milyen nagy karámban van Spring?
Ha te leszel a domináns, akkor a lovad azt akarja majd, amit te. Ehhez fel kell készülnöd lekileg és szellemileg is, és végig menni egy hosszú úton. De az út kezdetén már látványos javulás lesz. Kb. 1 óra alatt meg lehet változtatni Spring viselkedését. Ha nem veszik meg akkor megpróbáljuk.
Üdv.: Csontó Zoltán

Kedves Zoltán!
Jó rendben. Akkor, ha már válaszoltak, hogy mi a helyzet, akkor ismét írok neked, és akkor megbeszéljük, hogy mi legyen a Springel. Jó? Igen nem tehetem össze a másik két lóval, mert nem szívelik egymást. Ők ketten el vannak a maguk kis világában. Amibe Spring nem fér bele. Hárman sokan lennének (egyikőjük szerint). :) Mikor idekerült a Spring akkor rögtön másnap megharapta az egyik (Villám) nyereghelyen. Elég csúnyán, és nem is próbálkoztunk azzal, hogy elviseljék egymást. Villám a domináns ló a kettő között. Tartsák meg a tisztes távolságot.
Egyébként mennyi lenne ez a dolog, hogy segítesz nekem? :) Nagyon egetverő?
Spring elég nagy karámban van (kb. 30x10-es), de egész nap áll egy sarokban, és nem használja ki a teret. Ő azt szereti, ha kint mehet úgy, hogy lovagolják. Az az élete. Abban lelné örömét, de Én sajnos nem tudom neki megadni ezt az örömet. :(
Akkor még beszélünk!
Üdv.: Kinga

Szia Kinga!
Milyen irányban van Vajszló Pécstől (Észak, dél...)? Tudnom kell, hogy meg tudjam tervezni az utat, és hogy mibe kerülne ez neked. Ráérsz -e kedden egész nap? Az elképzelésem az, hogy két munkatársam menne el hozzátok és megtanítana téged az alapokra, amit a földről kell csinálni a lóval. Várom válaszod!
Üdv.: Csontó Zoltán

Szia!
Vajszló Pécstől déli irányban van. Fél 4-től vagyok csak itthon. A mai nap lett volna jó, mert ma nem voltam suliban. Mindenképpen a hétvége lenne jó nekem. Mégis mikről lenne szó? Miket tanitanának. Springet még vezetni sem tudom, mert nem fogad szót. Hülyén hangzik mi?
Na szia! :)

Szia Kinga!
A jövő héten nem lesz neked szünidő?
Üdv.: Csontó Zoltán

Szia!
Na Spring marad. Nem veszik meg. A sors nagyon azt akarja, hogy itt maradjon. De igen szünetem lesz 5-10 (csütörtöktől- szerdáig) Az jó nektek? Írj amint tudsz! Köszi!
Szia!

Szia Zoli!
:)
Képzeld el, hogy voltam pénteken megnézni ezt a Parelli módszert a Zoliéknál és az első játékot kipróbáltam Springen és működött. Igaz még le volt kötve, mert nem tudtam, hogy fog reagálni, de bejött neki a dolog. Azóta másképpen viszonyul hozzám. Most mond meg! :) Ez annyira hihetetlen. Ő ha le van kötve mániája, hogy rágja a vezetőszárat. Miután csináltam vele 10 percig ez a barátkozós játékot nem rágta a kötelet és elkezdte leengedni a buksiját. Annyira örülök!!! :) Úgyhogy most fogok járni a Zolihoz és megtanulom ezt a Parelli módszert, mert hatásos lenne.
Meg most úgy néz ki, hogy hazahozzuk. Nem hagytam békén Anyuékat, de most megint van egy érdeklődő, akit érdekel Spring. Mondtam Anyuéknak, hogy nem eladó, mert tudom, hogy változna, de Anyu még mindig azt mondja, hogy ha valaki meg akarja venni, akkor eladjuk és majd veszünk másikat. Csak nem tudják megérteni, hogy nem akarom feladni pont most, mikor látom és érzem, hogy változik napról-napra. Ma már puszit is tudtam neki adni és dugta a fejét a kezemhez, nem csipkedett, rátette a karomra a fejét. Olyan volt mint egy normális ló aki behódolt. Tudom, hogy ez nem így megy, hogy hopp most Én vagyok a domináns, fejleszteni kell még a kapcsolatunkat (sokat), de érzem, hogy menni fog.
Ja és vasárnap ráültem!!! :) :) Nem mentem vele, mert ugye annyira még nem megy a lovaglás, csak mikor lepucoltuk akkor úgy simán ráültem. Apu fogta, Én meg feküdtem és ültem a lovon. Tudom nem nagy dolog, de nekem sokat jelentett és nagy áttörés ez, hogy már nem félve, hanem kicsit magabiztosabban megyek a ló felé. :)
Csak meg akartam veled osztani ezeket a nagy élményeket. :) Amúgy nagyon hihetetlen volt, hogy Spring is így fog viselkedni, mint a Zoli lovai, mert ők még is csak nyugodt lovak. Kicsit másak mint az enyém. nem hittem, hogy ez nála is működni fog. Na majd még beszélünk.
Szia! :)

Szia Kinga!
Örülök az örömödnek, csak így tovább. A barátkozós játékkal nem a dominanciát vivod ki, hanem az egyenrangúságot éred el. Ennek az lehet a következménye, hogy lónak néz téged, és ugyanúgy fog veled játszani mint a többi lóval: megharap, rág, megrúg, fellök... A dominanciát a második - és összes többi - játékkal fogod elérni. A helyzeted igazán csak azok után fog megváltozni.
Szabó Zoli a jövő héten jön hozzám, oktatásra, majd konzultálok vele.
Biztos vagyok benne, hogy még sok örömet fog neked Spring okozni.
Üdvözlettel: Csontó Zoltán

Hogyan menjen fel a lovam egyedül a lószállítóra?

Jó napot!
Kérdéssel, kéréssel szeretnék önhöz fordulni. Hallottam, hogy ön foglalkozik a problémás lovak kérdéskörrel. Egy ismerősöm volt az ön kurzusán, mert lova nem ment fel a lószállítóra. Ez a kurzus oly jól sikerült, hogy Zafír, azóta örömmel megy a szállítóba. Ez inspirált arra, hogy írjak. 1 éve vettem egy 98-as születésű lovat. Kifizettem a pénzt, és fel szerettük volna tenni Funny Girlt a futóra,de ő nem akarta. Akkor árulták el, hogy nem megy fel, ők már minden módszert kipróbáltak, de hiába. Náluk 4 évig volt a ló és már ők is így vették 3 évesen. Nagy hiba volt tőlem, nem szóltam az ottani kemény fiúknak, hogy ne próbálkozzanak feltenni a lovat, így hát volt ott minden, persze a ló nem ment fel. 2 nap múlva visszamentem állatorvossal, aki Domosedannal elkábította és így 5 mp alatt felvezettük, és haza hoztuk. Sajnos, akkor nem volt jobb megoldás. Aztán vártam, hogy Funny elfogadjon. Sajnos nincs lószállítóm, de májusban kölcsön kaptam 1.5 hétre. Beállítottuk a karámba, majd le is nyitottuk. A 2 éves csikóm aki soha nem látott ilyet rögtön birtokba vette, és egész nap fel-le járkált. Volt széna a szállítóban. Funnyt kezdte érdekelni, hogy hogyan tudna ő is szénát enni. Látszott rajta, foglalkoztatta a dolog. 3 óra múlva beültem a futó elejébe, ki volt véve a futóból az elválasztó, és beszéltem Funnynak. Ő odajött,és még én sem hittem el először,de nem telt el 15 perc és Funny bejött!!, de vett a szájába szénát és már ki is tolatott. Elrágta kint és megint feljött. Addig eljutottunk 1.5 hét alatt, hogy felment többször is magától amikor kedve volt, én is felvezettem kötőfékkel,és jött velem készségesen, de nem maradt fent sokáig, és megpróbáltam hátul feltenni a rudat, ill. lekötni a futóban, de szegény pánikba esett és gyorsan kitolatott. Elvitték a Futót. Kértem egy másikat, aminek nem lehetett kivenni az elválasztóját.1.5 óra alatt tudtam felcsalogatni, de sajnos hamarosan letolatott, másnap elvitték a szállítót. Több alkalmam nem volt futózni azóta.

Szeretném ha fennmaradna és nem esne pánikba, mert én igazából versenyezni vettem, de hiába ugrik kitűnően, ha nem jutok el vele a versenyhelyszínre. Mit tegyek? Van -e olyanra lehetőség, hogy eljönne Funny lakóhelyére, Perkátára,(Fejér Megye-Székesfehérvár és Dunaújváros között, Dúj.várostól 18 km-re) mert nem szeretném elkábítani ismét. Azt szeretném elérni, hogy lehessen szállítani, úgy, hogy ő lelkileg ne sérüljön. Nem akarom többet emberi erőszaknak kitenni. Ha nem foglalkozik ilyen esettel személyesen a ló lakhelyén, megköszönném ha leírná mit tegyek, vagy hova fordulhatnék.

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Orbán Brigitta

Megoldás: elmentem Perkátára és megtanítottam a lónak, hogy egyedül menjen fel a lószállítóra, majd megtanítottam a gazdájának is, hogy hogyan kell megkérni a lovat a „felszállásra". Az egész nem tartott tovább 3 óránál.

Csontó Zoltán

Milyen lóval érdemes elkezdeni a programot?

Elsősorban sajáttal, és azon belül is egy kezelhető lóval, ami megtűri a lovasát a hátán legalább egy órán keresztül. Az oktatáson való részvételből kizárva a csődör, a belovagolatlan és a nagyon elrontott ló, ami veszélyes az emberre vagy a többi lóra. Ezek a programból nem azért vannak kizárva, mert a módszer nem működik velük, hanem azért, mert ezeken nem lehet megtanulni az alapokat. Ezekhez a lovakhoz olyan lovas kell, akinek már meg van a tudása. A fiatal lovat azért kerüljük az oktatáson, mert neki hirtelen túl sok lenne. Egy fiatal lóval lassabban kell haladni, mint ahogy az, az oktatáson történik.

Akinek nincs saját lova, annak tudok bérbe adni, de ennek csak akkor van értelme, ha utána tudja gyakorolni a tanfolyamon elsajátítottakat. Egyébként a tudása elvész.

Mennyit kell gyakorolni?

Heti hat órával nagyon szépen lehet fejlődni. Ez lehet 3x2 óra is vagy 6x1 óra. Ha valaki ennél többet tud tölteni a lovával, akkor az még jobb.

Mit csináljak, ha nincs elég türelmem?

A türelemnél nagyobb jelentősége van a tudásnak. A lovak csak akkor frusztrálják a lovast, ha az nem érti meg őket. Ha a lovas tudja, hogy mit kell csinálni és tudja, hogy mi az ami bekövetkezhet, akkor semmilyen meglepetés nem éri ami kihozhatná a sodrából. A probléma akkor van, amikor a lovasnak nincs meg a tárgyi tudása és csak próbálkozik és bizonytalan a kimenetelben és ekkor el kezd türelmetlenkedni.
Ha meg van az ismereted a helyes végrehajtásról és még sem jön össze, ne gondold azt, hogy csődöt mondtál. Gondolj arra, hogy éppen most állsz a nagy áttörés előtt. Mivel pont az ellenkezőjét kell csinálnod mint amit az ösztöneid diktálnak sok frusztráció fog érni. Ha még sem megy gondold végig, hogy hol hibáztál, esetleg kérj külső segítséget. Vegye fel valaki videóra, amit csinálsz és nézd vissza. Magad is rá fogsz jönni a hibádra.
Egy dolog nagyon fontos! A ló sohasem hibás. Ő csak lóként viselkedik. A hibát magadban keresd.

Hol lehet a felszereléseket megvásárolni?

Az oktatásokon megvásárolhatod a felszereléseket, vagy postán elküldöm.

Futószárazzam-e a lovamat a 7 játék előtt?

Semmiféleképpen. Sokan a futószárazást arra használják, hogy kiengedje a ló az istállógőzt azaz lefárasszák a lovat mielőtt ráülnek. Nekünk az a célunk, hogy legyen egy olyan lovunk, ami tele van energiával, ugyanakkor 100%-ban kontroll alatt tudjuk tartani. A 7 játék arra való, hogy ezt elérjük.

Polihisztor képzés?

A jelenlegi magyar lovas képzés buktatója, hogy mindenből ad egy kis információt, de semmiből nem mélyül el annyira a képzésben a növendék, hogy az iskolából való kikerülés után bármit is tudjon önállóan végezni. Az OKJ-s szakma profilok szerint a lovas túravezetőnek értenie kell a tenyésztéshez, ismernie kell a lovak ivar szerveit, turizmus latint kell tanulnia, a belovaglónak értenie kell a lovas oktatáshoz, a lovas oktatónak a küllemi bírálathoz és folytathatnám a sort, de nincs értelme. Mi specialistákat képzünk, sallangok nélkül. Amire nincs szüksége a szakma gyakorlásához, azt mellőzzük a programból, ami pedig fontos, arra nagy hangsúlyt fektetünk. Saját programjainkban nem oktatjuk a foglalkoztatás I. és foglalkoztatás II. blokkokat, mert tudjuk, hogy a megszerzett tudásával el fog tudni helyezkedni akár itthon, akár külföldön.

Szállást, étkezést hogyan tudom megoldani?

A helyszínen tudunk szállást biztosítani 4500 Ft/éjszaka.  A környéken ezen kívül sok, különböző színvonalú szállás lehetőség van még.
Rendelkezünk jól felszerelt konyhával ahol lehetőség van a reggeli és vacsora elkészítésére, ebédet ételfutárral tudunk hozatni, vagy az Ízlelőből magunk hozzuk el.

Otthon nincs lovaglási lehetőségem, akkor nem vehetek részt a képzésben?

A két képzés közötti gyakorlás nélkül nem fog tudni tovább lépni a résztvevő. Megoldási javaslatok:

 1. Aki a képzés helyszínéhez közel lakik, annak tudunk korlátlan gyakorlási lehetőséget biztosítani. Ennek a havi ára: 50.000 Ft.
 2. Keresni kell olyan lótulajdonost, aki nem lovagolja a lovát és megállapodni vele a ló használatában akár díjmentesen, a használat ellenértéke a ló fejlesztése lesz.

Kell-e a lovat vinni magammal a képzésre?

Előnyös dolog, ha valaki a saját lovával tud részt venni az oktatásokon, mert akkor a felmerülő problémákat azonnal tudjuk orvosolni és a vizsgákat is könnyebb az összeszokott lóval abszolválni, mint idegennel. Ebben az esetben plusz költség nélkül tartjuk a lovát a képzés ideje alatt.
Azonban, ha valaki nem tudja magával hozni a lovát, a képzés idején az Eldobogó Kft. lován fog gyakorolni. A vizsga feladatok végrehajtását az otthoni lován videó felvételről mutatja be.

A szülőkben leggyakrabban megfogalmazódott kérdésekre a válaszok

Miért pont a lovaglás?

Mi benne a sport? Teszik fel a kérdést, akik még soha nem próbálták ki. Nagyon komplex felkészülést igényel, nincs még egy hozzá fogható sportág. Ha korrektül akarja végezni az ember, akkor magas szintű szellemi, érzelmi és fizikai felkészülést igényel. Sok sportághoz hasonlítható, de mindegyik hasonlat sántít. Először a síelés jut eszembe, mert a laikusok abban sem látják az erőfeszítést, mert a lejtő „lehoz”, a ló meg visz a hátán. Nem véletlen, hogy a kezdő lovas, vagy hosszú kihagyás után a rutinos lovas is izomlázra ébred másnap, vagy egy kiadós túra után úgy érzi magát, mintha egész nap betont kevert volna. Földi munkánál egy felnőtt ember pulzusa 120-130-as tartományba mozog, a ló hátán ülve vágta közben 150-160, ügetéskor 130-140. Tehát kitűnően edzi a kardiovaszkuláris rendszert, anélkül, hogy az ízületeket terhelné és jó esetben a természetben, a friss levegőn teszi mindezt, nem a poros városi utcán, az aszfalton vagy tornateremben.
Hasonlítani lehet a tánchoz, mert egy másik lényhez kell alkalmazkodni, egy másik partnerrel kell együtt mozogni, együtt lélegezni, a feladatra koncentrálni, ritmusra mozogni, erőt kifejteni. Hasonlítható a repüléshez, mert egy másik dimenzióba kerül az ember a ló hátán, fejben ugyanúgy összeszedettnek kell lenni, a felkészülésnek hasonló lépései vannak és sok érzést kíván mindkét műfaj. A repülés annyival könnyebb, hogy ott sok paramétert objektívvé tesznek a műszerek, míg a lovaglásban meg kell tanulni a ló testbeszédét olvasni és mozgásának apró részleteit megérezni. Mindkettőnél precíz, a végtagok és a test összehangolt mozdulataira van szükség. Mindkettő tanulása élethosszig tartó folyamat, új célok látómezőbe kerülésével mindig van hová fejlődni.

 

Intelligensebbé teszi a gyereket a lovaglás

A Tokió Egyetem legfrissebb kutatása szerint a lovak által a lovaglás közben keltett rezgések aktiválják az agy úgynevezett szimpatikus idegrendszerét, mely elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel, vészhelyzetben az egész rendszer egységes egészként aktiválódik.

A Frontiers in Public Health című tudományos lapban közzétett tanulmány során a résztvevő gyerekeket arra kérték, hogy lovaglás előtt és után töltsenek ki egy matematikai tesztet.

Az eredményből egyértelműen kiderült, hogy lovaglás után jelentős mértékben javult a gyerekek memóriája és problémamegoldó képessége.

A kutatók kiemelték, hogy más, szintén vibrációt keltő tevékenységek, mint például a kerékpározás, nincs hasonló befolyással az agyműködésre.

 A lovak jellemzője a háromdimenziós ritmikus mozgás. Lovaglás közben az állat medencéjén ülve olyan impulzusokat kap az emberi szervezet, ami komolyan kihat a lovas agyműködésére

– fogalmazott Mitsuaki Ohta, a kutatást vezető egyik professzor.

 

Miért pont az elDobogó Lovas Iskola?

 • Mert nem csak lovagolni tanítunk,
  • hanem a lovas életre készítjük fel a lovasokat.
  • hanem fejlesztjük is a lovasokat.
 • Mert Veszprém környékén az egyetlen lovarda, amely megfelel a törvény előírásainak.
 • Egy lovas –egy ló (a teljes foglalkozás alatt egy lóval foglalkozik egy lovas).
 • Lehetőség van egy különleges kapcsolat kialakítására egy lóval.
 • A földről is megtanulják a lovasok a kommunikációt a lóval.
 • Mert a lovaink szabadon is együtt működnek.
 • Mert a természetben vagyunk.
 • Mert a lovaink kiegyensúlyozattak, megbízhatóak.
 • Mert a szülőnek nincs gondja a szállítással.
 • Mert hozzáértő kezekben vannak a gyerekek.
 • Hangulatos környezet.
 • Haladó a szemléletünk.
 • Komplex képzést nyújtunk.

Más, mint a többi

A foglalkozásokat maximum 8 főre tervezzük 8 ló igénybe vételével és két oktatóval.
Akik képesek az egyedül lovaglásra, azok a két órán keresztül egy lóval foglalkoznak.
A lovasok motivációjának fenntartása érdekében szintvizsgákat és versenyeket szervezünk. Progresszív szemléletünket alátámasztja, hogy új lovas sportágakat vezetünk be a hazai lovasoknak, mint pl.: ló agility, lovas sorjátékok (mounted games), munkalovaglás (working equtation).

Egy lovas –egy ló

Mottónk: „csináld másképp, mint mások”, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy „csináld az ellenkezőjét, mint amit mások csinálnak”. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy az ember ragadozó, a ló pedig menekülő állat. Ha az ember ösztönösen cselekszik a lóval kapcsolatban, akkor az a lovat elriasztja, izgatottá teszi, mert az ember ösztönösen ragadozóként viselkedik. Ezért meg kell tanulnia lóként gondolkodni és le kell vetkőznie ragadozó magatartását. Ezt a módszert 2004 óta oktatom Magyarországon, egyre szélesebb körben alkalmazzák, a leglátványosabb sikereket a lovasíjászok értek el vele.
A két óra első fele a földről való foglalkozás a lóval, a második fele a lovaglásé. Későbbiekben, ha terepre megyünk, akkor ez az arány felborul a lovaglás javára.
Aki nem tud lovagolni, annak először az egyensúlyát fejlesztjük, ezt műlovon és lovon történő tornáztatással érjük el. Ezután történik a független stabil ülés kialakítása. Mindkettőt futószáron, vagy vezetéklovon végezzük.
Azok, akik már tudnak lovagolni, leellenőrizzük az ülésük biztonságát, és az általunk használt segítségek megtanulása után már egyedül lovagolnak.

 

 

Ruházat

A lovagláshoz célszerű lovagló ruházatot használni, aminek fő eleme a kobak (fejvédő), nadrág és a cipő. Eleinte megfelelő az edzőcipő, hidegben a bakancs, karácsonyra pedig hozhat a Jézuska egy lovagló félcipőt, csizmát. A "divat " csizmákban, melyeknek a lábszár belső oldálán csat vagy zipzár van nem lehet lovagolni, mert az ossze karistolja a nyerget, vagy irritálja a lovat. A nadrág kulcskérdés, mert a nem megfelelő nadrág kellemetlen kidörzsölést okozhat. Eleinte alkalmas lehet egy jól passzoló farmer vagy „cicanadrág”. A felső ruházat kiválasztásánál szempont, hogy lehetőleg jól testhez simuló legyen, hogy az oktató lássa a lovas testtartását és tudja azt korrigálni. Kesztyűt hideg időben kell csak hordani. A loboncos hajviseletet össze kell fogni a lovagláshoz, mert a lovast zavarni fogja mozgás közben. Hideg időben vékony sapkát lehet a fejvédő alá felvenni.

Részvételi díj

A két órás foglalkozás ára 17 000 Ft/alkalom. A következő hó elején készítünk egy elszámolást az előző havi oktatásokról, amelyről e-mailban küldjük a számlát. Fizetni lehet készpénzben, átutalással, bankkártyával vagy SZÉP kártyával.

Rossz idő esetén

Rossz idő esetén terem foglalkozásokat tartunk, ami áll gimnasztikából, esésgyakorlásból, műlovon való tornázásból és ritmikus, táncos gyakorlatokból, közös éneklésből valamint elméleti oktatásból .
Amikor már korán sötétedik kivilágított lovas pályán történik az oktatás.

Mit tanulnak a gyerekek?

 • a bizalom elnyerésének módját
 • a tisztelet kivívásának módját
 • a természetes kommunikációt (testbeszéd, energiák kifejezése)
 • egyensúlyt az élet különböző dolgai között
 • együttműködést
 • partnerséget
 • kooperációt
 • szabálytiszteletet
 • eszközhasználatot
 • mozgáskoordinációt
 • testtudatot
 • időzítést
 • mozgásérzékelést
 • felelősséget
 • rendet
 • rendszert
 • figyelmet
 • fegyelmet
 • ismereteket az eszközökről, karbantartásukról, a lóról
 • következetességet
 • empátiát
 • a helyes esés technikáját

Heti beosztás

Az első foglalkozást 14.30-16.30 -ig tart, a gyerekeket fél kettő és  kettő között hozzuk el az iskolából és kb. 16.45 kor indulnak vissza a lovardából.

A második folglalkozás 16.30-18.30 -ig tart, a gyerekeket 16.00 és 16.15 között hozzuk el az iskolából és kb 19.00 kor indulunk velük vissza.

 A heti beosztást  a legfelső menüsorban található "Foglalás most" gombra kattintva lehet megtekinteni regisztráció után.

 

Információ és jelentkezés:

Csontó Zoltán

Csontó Zoltán

E-mail: csonto.zoltan@eldobogo.hu
Telefon: +36-70/319-3465